Fælles om oplevelser

 

Cykelløb På Kiddesvej

Cykelløb på Kiddesvej i Vejle 

 

I Vejle Kommune er vores unikke landskab grundlag for kultur, turisme og friluftsliv.

De store satsninger

Vejle Fjord og Vejle Ådal er rygraden i kommunen og danner ramme om satsninger som den årlige Vejle Fjordfestival, Parasportens Hovedstad og Danmarks bedste Cykelkommune.

På langs af kommunen – fra nord, med Rørbæk sø og Store Vandskel, til syd ud over hederne ved Randbøl løber Hærvejen. Hærvejen danner kulissen for projektet ”Destination Hærvejen” der sætter fokus på vandring og cykling

Vejle er Danmarks næststørste konferencekommune målt på overnatninger. En mangfoldighed af mødesteder giver mulighed for både nationale og internationale konferencer.

Overnatningsmuligheder findes såvel i Vejle Midtby som på hoteller, bed & breakfast og campingpladser i det åbne land og ved kysten.

De mange overnatningsmuligheder åbner også op for at tiltrække gæster til kommunen i forbindelse med større events. Især sportsevents fylder stadig mere i byens haller og gader – Tour de France i 2022 , Landsstævne i 2025, VM i orienteringsløb, parasportevents m. v.

Formidling af historien og naturen

Historien er levende og kunsten findes også i landskabet. I Kongernes Jelling er historien om Harald Blåtand, der samlede Danmark, gjort tilgængelig ved hjælp af landskabskunst. Her, som andre steder, har kunstnere været med til at iscenesætte fortællingen. Det skal der arbejdes videre med i projekter som ”Byen, vandet og kunsten” med en række nedslag omkring Vejle Fjord og Vejle Ådal. Værkerne skal referere til ådalens geologi, kulturhistorie og natur.

Nye udsigtspunkter, nye formidlingssteder og besøgscentre skal styrke formidlingen og være med til at få endnu flere ud og bevæge sig i landskabet. Der arbejdes med planer om dette flere steder bl. a. ved Egtvedpigens Grav og Haraldskær.

Det at bevæge sig i naturen giver motion, men også mulighed for fordybelse og fælleskab med andre.

Storbykvaliteter i miniformat

Vejle Midtby er en attraktion i sig selv, og rummer små og store attraktioner og kulturtilbud inden for gåafstand af hinanden. Det gør midtbyen attraktiv for både konferencer og familier på ferier og weekendophold. Kulturkvarteret er et nyt begreb, der samler Midtbyens kulturelle fyrtårne og styrker deres synlighed i bybilledet.

I de sidste år er Vejle også blevet hjemsted for en række gourmetrestauranter inkl. michelinstjerne. Det danner baggrund for en spirende gastroturisme, som kobler den gode madoplevelser med oplevelser inden for kultur og arkitektur.

Hverdagskulturen skaber fællesskab

Fællesskab er nøgleordet i den kulturpolitik som Byrådet har vedtaget i 2019. Det kan både være det lokale fælleskab omkring idrætsforeningen og spejderklubben, eller det kan være det globale fælleskab med andre omkring kunsten eller musikken.

Kultur, idræt og fritid er fællesskab, underholdning og oplevelser. Det er også anledninger til refleksion og dialog, udvikling af kreativitet og skæve idéer, talentudvikling, sundhed, medborgerskab, demokrati, dannelse og lokal stolthed.